“The Universe is made of stories, not atoms.” – Muriel Rukeyser

Kun je mij jouw verhaal vertellen? Niet persé het verhaal van waar je vandaan komt. Nee, ik bedoel het verhaal dat je zelf gecreëerd hebt...
07/10/2023

Kun je mij jouw verhaal vertellen?

Niet persé het verhaal van waar je vandaan komt, van je eerste verliefdheid, of je eerste baan. Ik bedoel het verhaal dat je zelf gecreëerd hebt op basis van de gebeurtenissen in je leven.

Sta je wel eens stil bij je eigen levensverhaal? Dit is een van de meest betekenisvolle vragen die je jezelf kunt stellen.

Sleutel tot ons welzijn

Volgens de ‘narratieve psychologie’ zijn de verhalen die we over onszelf vertellen de sleutel tot ons welzijn. Onze eigen verhalen werken als kaarten waarmee we onze weg door het leven proberen te vinden. Als je negatieve gebeurtenissen in je leven hebt gelabeld als tekenen van pech of oneerlijkheid, is het vaak moeilijk om met vertrouwen naar de toekomst te kijken. Aan de andere kant, als je inziet dat je soms fouten maakt of hele obstakels hebt overwonnen, ervaar je meer vrijheid en meer mogelijkheden in je leven.

Een tijd geleden kreeg ik de horen dat een contract bij een bedrijf waar ik graag voor werkte niet verlengd werd. Er waren externe redenen die niets met mij te maken hadden. Bovendien vond ik het bedrijf en mijn collega’s zelf leuker dan mijn inhoudelijke opdracht. Toch was mijn eerste gevoel een gevoel van falen en teleurstelling; ging het wel goed met mijn carrière? Was dit het beste wat mij ooit is overkomen, een keerpunt dat dat mij verder brengt naar opdrachtgevers die beter bij mij passen? Of was het slechts een ervaring?

Met elke vraag creëer ik een nieuw opzet in mijn verhaal. Elk van deze verhaalstructuren leidt tot een andere beleving van de situatie en creëert diepgaande nieuwe verhaallijnen.

Wat vertel je jezelf?

Dit geldt voor alles, een scheiding bijvoorbeeld. Wat vertel je jezelf? Zie je dit als pech in de liefde? Of is het een kans naar meer verbinding met jezelf of een mooiere relatie? Wat betekent het voor jou en hoe kijk je naar de gebeurtenissen in je leven?

Niet dat je jezelf voor de gek moet houden en je jezelf wil overtuigen dat slechte dingen eigenlijk goed zijn. Absoluut niet. Sommige gebeurtenissen zijn erg zwaar, verdrietig en oneerlijk. Maar wat je wel voor jezelf kan doen is kijken hoe je betekenis kan vinden in die periode van overgang van de ene levenssituatie naar je nieuwe, open levenspad. Welke kant ga je op? Alles veranderd, voortdurend. En alles gebeurt vaak tegelijk. “Four seasons in one day”, zoveel emoties, zoveel reacties op die emoties. Je vormt nieuwe gedachtes, en die gedachtes creëren je nieuwe werkelijkheid.

Het verhaal dat je over jezelf vertelt, is van cruciaal belang, net zo belangrijk als de gebeurtenissen waaruit het ontstaan is. Dus mijn vraag is: hoe vertel je je levensverhaal?